مذهب شناسی

بررسی و نقد ادیان و مذاهب

مذهب شناسی

بررسی و نقد ادیان و مذاهب

بایگانی

مسئله شرعی

شنبه, ۳۱ خرداد ۱۳۹۹، ۰۱:۱۲ ب.ظ

 

 

بسم الله الرحمن الرحیم

از نظر فقها قرائات و اذکار نماز باید در حال سکون بدن انجام شود، و نباید در حین حرکات نماز آنرا انجام داد. (غیر از ذکر مستحب بلند شدن: بحول الله و قوته اقوم و اقعد ... یا جایگزین محلّ آن ... که موقع حرکت گفته می شود) لذا مثلاً وقتی انسان به رکوع می رود باید بدن کاملاً ساکن شود و سپس ذکر را بگوید... . و بعد از اتمام کامل ذکر، سر از رکوع بر دارد... این حکم در حالت معمول باید رعایت شود.

در هنگام ایستادن و قرائات، حرکتهای مختصر دست و... (که به ظاهر نماز صدمه نمی زند) را جایز شمرده اند. امّا در حال سجده و رکوع، حین ذکر، حرکت دادن بدن مشکل دارد... .

این مسائل در حال معمول روزمره باید مراعات شود گرچه در بعضی شرائط اضطرار و...، مسائل خاص دیگری هم مطرح است...

 گاهی دیده می شود در مسجد یا ... افراد چنان با عجله نماز می خوانند بطوریکه اذکار رکوع و سجود را به شکلی که در حال حرکت هستند می گویند، مثلا هنوز به رکوع نرسیده ذکر را شروع می کند یا هنوز تمام نشده سر بر می دارد و مقداری از ذکر را در حال حرکت می گوید، شاید به خیال اینکه در فرصت صرفه جویی کنند!!

چنین نمازی در حال معمول و عمد صحیح نیست. و باید بدن به حال سکون مثلاً در رکوع برسد که بتوان ذکر را شروع کرد و در حال سکون که هنوز سر برنداشته- ذکر تمام شود بعد بلند شود...

اگر هم به جهتی عجله ای هست، حد اکثر می تواند قسمتهای مستحب ... را کاهش دهد، نه اینکه واجبات نماز را به هم بریزد... (شرائط خاصی هست که بحث دیگری هست)

 اما اگر کسی تا به حال کوتاهی داشته،

اگر این مسئله را می دانسته و مخالفت کرده و از روی عمد بوده نه نسیان و غفلت، غیر از توبه، باید بعد از وقت، نمازهای گذشته که چنین بوده را قضا کند و اگر هنوز وقت تمام نشده، نمازی که خوانده را دوباره بخواند و از این به بعد مراعات نماید.

اگر به جهت ندانستن این مسئله، مدّتی غلط انجام داده؛ و در یادگیری احکام و رسیدگی به مسائل دینی که مورد ابتلایش هست سهل انگاری و بی خیالی و تهاون نداشته، مثلا تلاشی داشته که مسائل لازم خود را از مرجع مورد اعتماد یاد بگیرد، در عین حال اشتباه گرفته و مدتی با مشکل فوق الذکر خوانده، در این فرض نماز های قبلی را لازم نیست قضا کند و داخل وقت هم لازم نیست دوباره بخواند. (بشرطیکه مشکل مذکور به رکن آنها صدمه نزده باشد، مثلا دو سجده در هر رکعت، کامل انجام شده، امّا اشتباهاً ذکر را در حال حرکت گفته...)

اگر به جهت ندانستن این مسئله، مدّتی این مطلب را رعایت نکرده، و در یادگیری و رسیدگی به امور دینی و احکام محل ابتلائش بی خیالی و تهاون داشته و تلاشی نداشته...، لذا این مسئله را اشتباه گرفته و مدتی بصورت مشکل دار نماز خوانده، آیت ا... وحید قائلند بعد از وقت باید قضا کند و داخل وقت هم نمازهای قبلی را دوباره بخواند.

در فرضهایی که باید دوباره نماز را بخواند، اگر نمی داند چقدر نماز را به شکل غلط خوانده، و بین چند عدد نماز تردید دارد که مثلاً 10 نماز را به این شکل خوانده یا 20 نماز یا 7 نماز، می تواند به عدد کمتر اکتفا نماید و هفت نماز قضا کند...

تفصیل و شرائط دیگر در رساله فقیه آمده است. (ر.ک: منهاج الصالحین، العباداۀ، کتاب الصلاه، آیت ا... الشیخ حسین الوحید الخراسانی)

سلامتی و تعجیل در فرج حضرت بقیه الله صلوات

 

مطالبی که به فقها نسبت داده شده از منابع در دسترس هست و به معنی ارتباط ویژه ای با ایشان و دفاترشان نمی باشد.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۹/۰۳/۳۱
امیر طهرانی

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی